Geselecteerd door Movies that Matter festival, te zien in het Kijkhuis!De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

Na afloop van de film spreekt universitair docent Arabische studies dr. Judith Naeff over de positie van vrouwen. Als klein eerbetoon aan Hissa Hilal sluit de voorstelling af met de voordracht van twee gedichten van Hissa Hilal, in het Arabisch en vertaling.

--------------------------------------------------------------------------------------

After the screening Judith Naeff, lecturer Arabic studies at Leiden University, will comment on the position of women in Saudi-Arabia. To honour the poet Hissa Hilal the event will close with the recitation of two poems by her, in Arabic and in translation. Subtitles and discussion will be in English.

 

Het hele programma van Movies that Matter on Tour vind je hier.

Regisseur
Stefanie Brockhaus

Acteurs


Genre
special

Duur
90 minuten

Taal ondertiteling
EngelsFilmagenda


KOOP JE TICKETS ONLINE

Online betalen, geen account nodig
Geen wachtrijenVerzekerd van een ticketOveral bestellen