Bellingcat is continu in het nieuws. Dit journalistieke netwerk deed boekje open in de Skripal-zaak (de vergiftiging in Londen door de Russen) en is verantwoordelijk voor vele onthullingen over Khashoggi (de moord in de Saoedische ambassade in Turkije). Na afloop van deze docu volgt een Q&A (via een livestream) met Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat, en de nieuwe directeur van IDFA, Orwa Nyrafia.

 

 Het was Bellingcat dat bijna alle onthullingen deed rond de ramp van MH17. Een groepje nerds en huisvaders die nepnieuws ontmaskeren en zo de luis in de pels werden van grootmachten en geheime diensten. Ze noemen zichzelf Bellingcat, in analogie met de kat die een belletje om krijgt, zodat de muizen veilig zijn. Voor het eerst krijgen we de mannen achter dit verhaal te zien.

De werkloze Eliot kreeg het idee en langzaamaan sloten er zich steeds meer mensen uit heel de wereld bij hem aan. Ze zijn idealistische puzzelaars die met de schijnbaar meest triviale informatie uit bronnen als Google Earth en Facebook, beetje bij beetje de waarheid weten te achterhalen. Maar dan nog een stuk spannender, want de tegenstanders zijn hier landen als Rusland en Syrië. In de huidige oorlogen zetten de strijdende partijen alle middelen in om hun eigen betrokkenheid te verhullen. Journalisten worden geweerd en steeds geavanceerdere manierengebruikt om het nieuws te beïnvloeden.

Het is fantastisch om in de film te zien hoe deze betrokken mensen samen een methode ontwikkelen waarmee je vanuit je bureaustoel hier tegenwicht aan kan bieden. Weliswaar aan de ene kant doodeng, omdat je ineens zo duidelijk ziet hoezeer alle informatie en privacy voor het grijpen ligt op internet en aan de andere kant geweldig. Zij zijn de nieuwe onorthodoxe helden van onze tijd.

Regisseur
Hans Pool

Acteurs


Genre
Special

Duur
88 minuten

Gesproken taal
EngelsFilmagenda


KOOP JE TICKETS ONLINE

Online betalen, geen account nodig
Geen wachtrijenVerzekerd van een ticketOveral bestellen