Filmhistorica Sara Hoogveld neemt het publiek in drie bijeenkomsten mee op reis langs de mooiste Italiaanse filmmomenten vanaf 1943. Ze verbindt de Italiaanse cinema met de rijke culturele geschiedenis en tradities van het land. In totaal passeren meer dan 30 films de revue.Chiaroscuro: Over schilderkunst en Italiaanse filmtaal

Film is een spel van licht en schaduw, dat gaandeweg kleur kreeg. De rijke Italiaanse schilderkunst speelde dit spel al vele eeuwen voor de uitvinding van de camera.  Cruciaal is de techniek van Chiaroscuro (Clair-Obscur) geweest, ontwikkeld begin 15e eeuw en vanaf Masaccio toegepast door o.a. Botticelli, Michelangelo en vooral Caravaggio. Deze schildertraditie is dé inspiratiebron voor het werk van cameraman Vittorio Storaro (1940). Regisseurs Bernardo Bertolucci en Francis Ford Coppola waren onder meer zijn vaste partners en hij is de meest Oscar-gelauwerde cameraman. Zijn stijl is kleurrijk en schilderachtig, juist door het gebruik van Chiaroscuro. Met dat kleurenpalet creëert hij de sfeer, emotie en symboliek van de film. En hierin geldt hij als pionier en vernieuwer. Van hem is de uitdrukking ‘filmen is schrijven met licht’.

 

Beleef de hele reeks over Italiaanse cinema! Klik hier verder voor de lezingen over Melodrama en La Piazza en de vertoning van Call Me By Your Name.

Regisseur


Acteurs


Genre
special

Duur
150 minutenFilmagenda


KOOP JE TICKETS ONLINE

Online betalen, geen account nodig
Geen wachtrijenVerzekerd van een ticketOveral bestellen